Meta Açıklaması Nedir ve Nasıl Olmalıdır?

meta aciklamasi nedir ve nasil olmalidir

Meta açıklaması, bir web sayfasının kısa bir özetini bildiren bir HTML yapıdır. Google gibi arama motorları genellikle meta açıklamayı arama sonuçlarında görüntüler ve bu da tıklama oranlarına ciddi katkılar sağlar.

Kod örneği

<head> <meta name = "açıklama" 
content = "Bu bir meta açıklama örneğidir. 
Bu genellikle arama sonuçlarında görünecektir. "> </head>

Meta Açıklama Metin Uzunluğu

Meta açıklamaları çok farklı uzunlukta olabilir, ancak Google genellikle snippet’leri ~ 155-160 karaktere kadar sınırlar. Meta açıklamaları yeterince açıklayıcı olacak kadar uzun tutmak en iyi kullanım şeklidir ve bu nedenle 50-160 karakter arasında açıklamalar öneririz. “En uygun” uzunluğun duruma bağlı olarak değişeceğini ve birincil hedefinizin değer sağlamak ve tıklamaları artırmak olması gerektiğini aklınızdan sakın çıkarmayın.

Meta Açıklama Metin Formatı

Meta açıklama etiketleri, arama motoru sıralamalarına bağlı olmasa da, SERP’lerden kullanıcı tıklama elde etmede son derece önemlidir. Bu kısa metinler, bir web yöneticisinin içeriğin arama yapanlara “reklamını yapma” fırsatıdır ve arama yapanların içeriğin alakalı olup olmadığına veya arama sorgularından aradıkları bilgileri içerip içermediğine işte tam da bu noktada karar vermektedirler.

Bir sayfanın meta açıklaması akıllıca ( doğal, aktif, spam olmayan bir şekilde) sayfanın hedeflediği anahtar kelimeleri kullanmalı, ancak aynı zamanda bir kullanıcının tıklamak isteyeceği çekici bir açıklama oluşturmalıdır. Açıkladığı sayfayla doğrudan alakalı ve diğer sayfaların açıklamalarından benzersiz olmalıdır.

Google Sıralama Sonuçlarına Etkisi Var mı?

Google , Eylül 2009’da ne meta açıklamaların ne de meta anahtar kelimelerin Google’ın web araması için sıralama algoritmalarını etkilemediğini duyurdu . SEO alanında özellikle bu güncelleme oldukça büyük etki meydana getirmişti.

Bununla birlikte, meta açıklamalar bir sayfanın arama sonuçlarındaki TO’sunu (tıklama oranı) etkileyebilir ve bu da bir sayfanın sıralama durumunu olumlu yönde etkileyebileceğini unutmamak lazım!

Dikkat Çekici Bir Metin Hazırlamak

Meta açıklama etiketi, aynı zamanda reklam metni işlevi görür. Okuyucuları SERP’den bir web sitesine çeker ve bu nedenle Adwords için çok önemli bir konudur. Önemli anahtar kelimeleri kullanarak okunabilir ve ilgi çekici bir açıklama hazırlamak, belirli bir web sayfası için tıklama oranını artırabilir. Arama motoru sonuç sayfalarında tıklama oranlarını en üst düzeye çıkarmak için, Google ve diğer arama motorlarının, arama sorgularıyla eşleştiklerinde açıklamadaki anahtar kelimeleri kalın tuttuğunu unutmamak önemlidir. Bu kalın metin arayanların dikkatini çekebilir, bu nedenle açıklamalarınızı mümkün olduğunca alakalı arama terimlerini kullanmalısınız. Özellikle SEO analiz çalışmalarında bunun önemini vurguluyoruz.

meta aciklamasi nedir

Kopya Meta Açıklamalarından Uzak Durun

Kopya meta açıklamalarla mücadele etmenin bir yolu, otomatikleştirilmiş sayfalar için benzersiz meta açıklamaları oluşturmanın dinamik bir yolunu uygulamaktır. Ama en önemlisi, her sayfa için orijinal bir meta açıklama metni yazmanız olacaktır.

Meta Açıklamalarda İşaretlemeler Kullanmayın

Bir meta açıklamanın HTML’sinde her zaman tırnak işareti gibi bazı işaretlemeler kullanıldığında, Google, bir SERP’de göründüğünde bu açıklamayı tırnak işaretinden keser. Bunun olmasını önlemek için en iyi yol, harf ve rakamlar haricindeki tüm karakterleri meta açıklamalardan kaldırmaktır. Meta açıklamanızda tırnak işaretleri önemliyse, kesmeyi önlemek için çift tırnak yerine daha farklı seçenekleri (ör: kalın yazı) kullanabilirsiniz  .

Meta Açıklama Metni Yazamasak Ne Olur?

Genel olarak, arama motorlarının belirli bir web sayfasını indexlemesine izin vermek yerine iyi bir meta açıklama yazmanın evrensel olarak daha akıllıca olduğunu iddia etse de, çok ta gerçekçi değildir . Kendi meta açıklamanızı yazmanız gerekip gerekmediğini belirlemek için şunları göz önünde bulundurun:

Bir sayfa yoğun olarak aranan bir ila üç terim veya kelime öbeğini hedefliyorsa, bu terimleri kullanarak arama sorgularını gerçekleştiren kullanıcıları hedefleyen kendi meta açıklamanızı yazın. Özellikle Site İçi SEO yazımızda bu konuyla ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Sayfa, uzun kuyruklu anahtar kelime trafiğini (üç veya daha fazla anahtar kelime) hedefliyorsa, bazen arama motorlarının bir meta açıklamayı kendilerinin doldurmasına izin vermek daha akıllıca olabilir. Nedeni basit: Arama motorları bir meta açıklamayı bir araya getirdiğinde, her zaman kullanıcının aradığı anahtar kelimeleri ve etrafındaki ifadeleri görüntüler. Bir web yöneticisi sayfanın koduna bir meta açıklama yazarsa, yazmayı seçtikleri şey, aslında, sorguya bağlı olarak arama motorlarının doğal olarak oluşturduğu açıklamadan farklı olarak, alaka düzeyini azaltabilir.

2021 en iyi seo trendleri

Arama Motorları Bazen Meta Açıklamaları Kullanmayabilir

Bazı durumlarda, arama motorları bir web yöneticisinin bir sayfanın HTML’sinde belirlediği meta açıklamayı kullanmayabilir. Tam olarak bunun ne zaman olacağı tahmin edilemez, ancak genellikle Google mevcut meta açıklamanın bir kullanıcının sorgusuna yeterince yanıt verdiğini düşünmediğinde ve hedef sayfadan bir arama yapanın sorgusuyla daha iyi eşleşen bir metni daha alakalı olarak tanımladığında ortaya çıkar.

1 Paylaşımlar