Hemen Çıkma Oranını Düşürmenin 7 Yolu

hemen çıkma oranını düşürme

Hemen çıkma oranını düşürmenin başlıca amaçları; trafiği ve kullanıcı memnuniyeti artırmaktır. Ziyaretçilerini daha mutlu kılmaktır. Hemen çıkma oranınızı düşürmek normal gözle bakıldığında herhangi bir fonksiyonunun olmadığı düşünülebilir. Ancak SEO ‘nun altın kurallarından olan, kullanıcılarınızı daha mutlu edecek, aradıklarını onlara vereceğiniz ve de amacınız ile ilgili olarak aksiyonlar aldıracağınız bu ip uçları sayesinde hem kullanıcı memnuniyetini yakalarsınız hem de trafiğinizi olumlu yönde artırma şansını bulabilirsiniz.

1 - Sayfa Hızı

Sayfa hızınız, daha önce site hızı yazımızda da değindiğimiz gibi, hemen çıkma oranınızı düşürmeyi neredeyse doğrudan etki eden bir faktördür. Web sitenizdeki hızı artırmak için çalışmanın en önemli nedeni budur. Site veya sayfa hızı Google sıralamalarını etkileyen en önemli unsurlardan, aynı zamanda kanıtlanmış bir gerçeklik olarak karşımıza çıkmaktadır.

Sayfa hızınızla hem kullanıcı memnuniyetini hem de Google botlarının sitenize olan ilgisini de artırmış olursunuz. Google ‘ın yayınladığı Core Web Vitals güncellemeleri de tam bu noktayı işaret etmektedir. Bu güncelleme ile ilgili detaylı bilgiyi Core Web Vitals yazımızda bulabilirsiniz.

2 - Kullanıcı Memnuniyetini Artırmak ?

İkinci en önemli unsur ve hemen çıkma oranını düşürmenin en kolay yolu amaç memnuniyetinizi artırmaktır. BU konuyu bir örnekle açıklamak gerekir ise; kullanıcı “spor ayakkabılar” araması yapar. “spor ayakkabılar” için sıralama yapmak istiyoruz, ancak arama yapan kişinin amacının ne olduğunu gerçekten bilemeyiz. Spor ayakkabı almak mı istiyorlar? Farklı Spor ayakkabılarını mı incelemek istiyor? Spor ayakkabılarının fotoğraflarını mı arıyorlar? Bunlardan herhangi biri olabilir. Sayfada bu amacı ne kadar geniş anlamda açıklarsak veya diğer kaynaklara bağlarsak, katılım ve hemen çıkma oranımız da o kadar iyi oluruz.

Bunun için 3 önemli konuyu gözden kaçırmamak lazım;

  • Derinlemesine Analiz
  • Kullanıcı Sorularını Detaylı Şekilde Cevaplama
  • En Alakalı Link Bağlantısını Yapma
en iyi seo trendleri

3 - Call To Action ( CTA)

Kullanıcı isteklerini anında karşılamak için CTA bağlantılarına yönlendirmeler yapılması çok önemlidir.

CTA’larınızı geliştirmenin en iyi yolu, belirlenen anahtar kelimelerin CTA’nın kendisinde vurgulanmış olmasıdır. Örnek vermek gerekir ise; ” Google Arama Sonuçlarını Ziyaret Edin”, “SEO Analizi Yaptırın” gibi en iyi anahtar kelimeleri belirleyip bunları CTA ‘nıza eklemek olacaktır. Örneğin, sayfanızda herhangi bir veriyor iseniz, “Sepete Ekle” yazan bir CTA’ yerine ” x hizmetini al” yazan bir CTA daha uygundur.

4 - Genelden Özele Giden İçerikler

Genelden özele giden içerikler; Öncelikle kullanıcıya genel olarak sunduklarınız daha sonra  ayrıntılar ve ardından içeriğinize gitmek en faydalı yöntemlerdendir. Kısacası kullanıcı trafiğinizi artırmak için, ne vaat edeceğinizi belirtin ve onları ayrıntılara yönlendirin. Hepsi daha ilgi çekici içerik oluşturmak, insanları çekmek ve harika görünen ve iyi çalışan iyi, özgün içeriğe sahip olmakla ilgilidir. 

5 - Site Dolaşımını Sadeleştirin

Site içerisindeki yapıyı basit ve anlaşılır hale getirme, kullanıcı memnuniyetini ve dolayısıyla hemen çıkma oranını etkileyen bir diğer faktördür. Google’dan daha kolay bir arama çözümü sağlayabilirseniz, bu, kullanıcıya Google’a geri dönmek yerine sitenizde arama yapması için bir çözüm sunar, bu da hemen çıkma oranını düşürme anlamına gelir. Ziyaretçiler sitede arama yaptıkça çıkma oranı düşecek, daha fazla vakit geçirmiş olacak ve kullanıcı memnuniyeti puanınız artmış olacak.

6 - Görsel Etkisi

Görsellerle sayfayı biraz farklılaştırmak ziyaretçilere daha cazip hale getirmek anlamına geldiği unutulmamalı. Görselden kasıt aynı zamanda video vb. gibi medya içerikleridir. Bir videoyu kullanıcının izlediğini düşünsenize! En az 2-3 dk lık bir zaman aralığından bahsediyoruz. Görsel ve medya içeriklerin ziyaretçi algısı bakımından önemi tartışılmaz.

2021 en iyi seo trendleri

7 - Kullanım Dışı Harekete Geçirme Fonksiyonları

Evet, son ve bir değerli unsur da işlevsel olmayan görsel, buton, link gibi aksiyon fonksiyonları. Ziyaretçilerin karşılaşmak istemediği öğelerin başında gelir. Belirli periyodlarla site içerisinde harekete geçirme fonksiyonel işlemlerin kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Bu kötü deneyimler kullanıcıların hoşuna gitmeyeceği unutulmamalı.

3 Paylaşımlar