Site hızı genellikle belirli bir web sayfasının içeriğini tam olarak görüntülemek için geçen süreyi belirttiğinden sayfa yükleme hızı olarak da adlandırılır.
Site hızını belirlemek için tarayıcınızın ilk bayt bilgisini almasının ne kadar zaman aldığı ve sayfanızdaki içeriğin ne kadar hızlı yüklendiği ölçüldüğü için site hızı “ilk bayt zamanı” olarak da tanımlanabilir.
Google, ziyaretçileri mutlu olmayacakları bir sayfaya yönlendirmek istemediğinden, içeriğin önemi kadar hızın da kullanıcı deneyimini artıran payını iyice anlamamızı istiyor.
Sayısız araştırma raporu ve karşılaştırmalı değerlendirme, site hızını optimize etmenin en iyi yatırım olduğunu kanıtlıyor!
Site Hızı Nasıl Artırılır ?
Google, ziyaretçileri mutlu olmayacakları bir sayfaya yönlendirmek istemediğinden, içeriğin önemi kadar hızın da kullanıcı deneyimini artıran payını iyice anlamamızı istiyor.
Sayısız araştırma raporu ve karşılaştırmalı değerlendirme, site hızını optimize etmenin en iyi yatırım olduğunu kanıtlıyor!
Amazon kendi web sitesi Amazon.com‘un bir saniye yavaşlamasının, şirketin yılda 1,6 milyar dolar kaybedeceğine mal olacağını söylüyor.
Bu tam olarak; Amazon gibi oldukça popüler ve itibarı yüksek bir site için bile müşterilerin geç yüklenen web sitelerine tahammüllerinin olmadığı anlamına geliyor.
Bu konuda en bilinen araştırma Aberdeen Grubu tarafından yapılan, “yüklenmesi 3 saniyeden uzun süren sayfaların, ziyaretçilerin neredeyse yarısını kaybedeceğini” iddia eden çalışma. Buna göre; sayfa yükleme sürelerinde bir saniyelik bir gecikme
- % 11 daha az sayfa görüntüleme
- Müşteri memnuniyetinde % 16 azalma
- Dönüşümlerde% 7 kayba neden oluyor.
Web Sitesi Hızı Nedir ?
Sitenizin içeriğinin ne kadar hızlı yüklendiğini ölçmeye yarayan Google PageSpeed Insights, Pingdom, GTmetrix gibi online test araçlarıyla web sitenizin sayfa yüklenme hızını öğrenebilirsiniz.
Bunlardan bazılarıyla hem mobil hem de masaüstü cihazlarda web sitenizdeki her sayfanın performansına dair ayrıntılı raporlara sahip olmanız da mümkün.
İyileştirmelerin gerekli olduğu yerler hakkındaki önerilerde de bulunan bu araçlar sayesinde, Dünya’nın farklı bölgelerinde sitenizin kaç saniyede yüklendiğini görebilirsiniz.

Site Hızı Hesaplama
Site hız testi için kullanılan araçlar; önbelleğe alma, istemci-sunucu arasındaki gidiş-dönüş süreleri, veri indirme-yükleme boyutu ve kullanıcı deneyimi gibi bir dizi kurala dayalı olarak performans puanları oluşturur.
Ayrıca bu araçların sunduğu analiz ve öneriler; web sitesi sahiplerine sitelerindeki performans sorunlarını tanımlama ve ortadan kaldırma konusunda gerekli adımları atma fırsatı sunar.
1. Google PageSpeed Insights
Google’ın sunduğu PageSpeed Insights, en sık kullanılan ücretsiz hız testi araçlarından biridir.
Sitenizin performansını test etmek için URL’nizi girip “Analiz Et” butonuna bastığınızda 100 üzerinden bir puanlama sistemi ile karşılaşırsınız.
2. Pingdom
2007’den bu yana interneti hızlı ve güvenilir bir yer haline getirmeye çalışan Pingdom, aralarında Spotify, Pinterest, Facebook, Twitter, Zendesk ve MailChimp gibi şirketlerin bulunduğu 850.000’den fazla kullanıcıya sahip.
Pingdom bir web sitesinin hızını Avrupa, Amerika ve Asya’daki 100’den fazla lokasyona göre test etmenizi mümkün kılıyor.
3. GTmetrix
GTmetrix, en popüler hız analizi sitelerinden biridir. Microsoft, Hp, PayPal, BMW, Nike, Samsung gibi tanınmış kullanıcıları olan GTmetrix, kapsamlı rapor ve öneriler sunarak hızlı yüklenen web sitelerinin artmasını hedefleyen bir hız testi sitesi.
- Dallas, USA
- Hong Kong, China
- London, UK
- Mumbai, India
- Sydney, Australia
- São Paulo, Brazil
- Vancouver, Canada’da bulunan 28 sunucudan sitenizin sayfa yüklenme hızına dair bilgiler alabileceğiniz GTmetrix’in test sonuçlarını dilerseniz pdf dosyası şeklinde indirebilirsiniz.

4. WebPageTest
WebPageTest, bir Google Chrome mühendisi olan Patrick Meenan tarafından geliştirilen açık kaynaklı ve ücretsiz bir hız testi sitesi.
Web sitenizin yavaş olmasına neden olan sorunları bulmak istiyorsanız; WebPagetest’in, sitenizin hız testi sonuçlarını derinlemesine analiz etmenizi sağlayan detaylı çizelge ve raporlarla dolu olduğundan emin olabilirsiniz!