SEO Nedir ?

seo nedir

SEO kelime anlamı itibariyle Arama Motoru Optimizasyonu diyebiliriz. Açılımı ise Search Engine Optmization olarak belirtmekte fayda vardır.

Peki nedir bu SEO ‘nun Faydaları Nelerdir ?

Günümüzde, SEO çalışmaları olarak geleceğe göz kulak olmak ve Google’ın ne planladığını, test ettiğini veya kapımıza bırakmak istediğini tahmin etmek bizim işimizdir. Yalnızca son 12 ayda, Google Aramav’da her biri kampanyaları nasıl planladığımızı, uyguladığımızı ve raporladığımızı etkileyen birkaç değişiklik gördük.

2020 ve 2021 ‘de SEO için nelerin saklandığına ve bu faktörlerin önümüzdeki yıl ve sonrasında strateji oluşturma şeklimizi nasıl değiştireceğine bir bakalım.

Yapay zeka gelişmeye devam edecek

Son yarım on yılda yapay zeka, SEO’nun evriminde öncü bir güç haline geldi.

Örneğin 2015 yılında, Google’ın kullanıcılara daha alakalı sonuçlar sağlamasına yardımcı olan makine tabanlı arama algoritması RankBrain ile tanıştık . RankBrain beşinci yaş gününe yaklaşıyor olsa da, önümüzdeki yıllarda yapay zekanın SEO ‘ya nasıl hakim olacağına henüz erken bir bakış atıyoruz.

Yapay öğrenmenin bu ilerlemesindeki en son adım, elbette, Google’ın Ekim ayı sonunda duyurduğu Dil Anlama için Çift Yönlü Dönüştürücüler’in (BERT) tanıtılmasıdır . Bunu kaçıranlar için, BERT, Google’ın doğal dil işleme için sinir ağı tabanlı tekniğidir ve insanların nasıl arama yaptıklarının temellerini ele aldığı için önemlidir. Google’ın kendisi, algoritmanın “son beş yıldaki en büyük sıçramayı ve Arama tarihindeki en büyük atılımlardan birini” temsil ettiğini ifade ediyor.

Teknik olarak 10 aramadan birini etkileyen BERT, Google’ın dilin nasıl kullanıldığını daha iyi anlamasını sağlar ve aramalardaki tek tek kelimelerin bağlamını anlamasına yardımcı olur. BERT (ve ayrıca RankBrain) hakkında bilmeniz gereken en önemli şey, bunun için optimize edemeyeceğiniz gerçeğidir.

BERT ile optimize edilecek hiçbir şey ya da yeniden düşünecek herhangi bir şey yok. Harika içeriği ödüllendirmeyi amaçlayan temellerimiz değişmeden kalır.

Sesli arama kalıcı olmak için burada

2020’nin başlangıcını hayal etmek zor, ancak 2012’de sesli arama piyasaya sürüldüğünde birçok kişi bunun sürekli büyüyen Google mezarlığına gönderilen başka bir proje olacağını varsaydı .

Ancak bugün, teknoloji hakkında çok daha fazla şey biliyoruz ve schema.org sayesinde gelecekte nereye gitmesi muhtemel. Benimseme oranı tahmin edilenden daha yavaş, ancak yine de hayatımıza sızdı, bu yüzden sesli aramayı tamamen göz ardı etmemeliyiz.

Şema işaretlemesi

Neredeyse her ay yeni bir biçimlendirme biçimi yayınlanır ve en son gelişmelerden biri filmler için işaretleme olur . Bu önemsiz görünse de, şu anda filmler için işaretleme görüyor olmamız, yapılandırılmış verilerin ne kadar ayrıntılı ve geniş kapsamlı olduğunu gösteriyor.

Şu anda yalnızca ABD’de 120 milyonu bulan akıllı hoparlörlerle, web yöneticileri her ay gerçekleşen 35,6 milyon sesli arama talebinden yararlanabilmek için şemanın web sitelerinde nereye yerleştirilebileceğini araştırmak için zaman ayırmalıdır. Dahası, web sitesi biçimlendirmesinin öne çıkan snippet’ler üzerinde muazzam bir etkisi vardır ve bu, herhangi bir web sitesi için oldukça kazançlı olabilir. Sesli aramanın öne çıkan snippet’leri nasıl etkilediği hakkında daha fazla bilgi için bu Moz rehberine bir göz atın .

Konuşulabilir

ABD’deyseniz, Speakable (BETA) ‘ nın Google Asistan tarafından insanların belirli konularla ilgili sorularını yanıtlamak için kullanıldığını da belirtmek gerekir . Asistan, üç ilgili makaleye kadar geri dönebilir ve metinden sese işaretlemeyi kullanarak ses çalma sağlayabilir. Böyle bir işaretlemenin uygulanması haber siteleri için oldukça kazançlı olabilir, çünkü asistan bir cevap verdiğinde, kaynağı da ilişkilendirir ve tam makale URL’sini kullanıcının mobil cihazına gönderir. İngilizce olarak yayınlamaktadır ancak henüz konuşulur kılmak işaretleme uygulamış olmayan bir haber sitesini iseniz, hem ilgili bilgi alabilirsiniz teknik hususlar ve içerik gereksinimleri uygunluk için gerekli.

Google İşlemleri

Google Asistan için bir geliştirme platformu olan Actions on Google da değerlendirmeye değer. Google Asistan için genişletilmiş işlevsellik sağlayan apletler olan “eylemlerin” üçüncü taraf tarafından geliştirilmesine olanak tanır. İçeriğinizi ve hizmetlerinizi Google Asistan ile entegre ederek işleri halletmek için eylemler kullanılabilir.

SEO Çalışmalarının amaçları;

  1. Google Asistan’ın uygulamalarınızı kullanmasını sağlamak için Eylemler Oluşturun
  2. Kullanıcıların uygulamanızı aramasına ve onunla etkileşim kurmasına izin verin
  3. Uygulamanızı kullanıcı sorguları için bir öneri olarak sağlayın

Google, varlıkları kullanmaya büyük yatırım yapıyor

Varlıklar, SEO firmalarının her gün konuştuğunu duyduğunuz bir şey değildir, ancak Google’ın çok fazla kaynak koyduğu bir şeydir. Basitçe ifade etmek gerekirse, Google’ın kendisi, varlıkların “tekil, benzersiz, iyi tanımlanmış ve ayırt edilebilir bir şey veya kavram” olduğunu belirtir.

Varlıkların fiziksel bir şey olması gerekmez, ancak bir fikir veya renk kadar belirsiz bir şey olabilir. Tekil, benzersiz, ayırt edilebilir veya iyi tanımlanmış olduğu sürece bir varlıktır.

Ancak bu SEO Firmaları için ne anlama geliyor?

Google, 2015 yılında , yukarıdaki varlık açıklamasının kaynaklandığı ” Varlık Metriklerine Göre Arama Sonuçlarını Sıralama ” adlı bir patent sunmuştur . Birkaç patent heyecanlanmaya değer olsa da, bu teknik SEO sahnesinde bir heyecan yarattı çünkü makine öğrenimini tamamen yeni bir seviyeye taşıyor ve Google’ın kullanıcı niyetinin olasılığını doğru bir şekilde hesaplamasına izin veriyor ve böylece her iki kullanıcı dilini de anlamasını sağlıyor. ve ton. Dahası, varlıklar bir sıralama faktörü olarak bağlantılara daha az güvenir ve SEO stratejinizin ne olduğuna bağlı olarak, büyük kampanya değişikliklerine ihtiyaç duyulmasına neden olabilir.

Göz önünde bulundurmanız gereken en önemli husus, Google’ın web sitenizdeki varlıkları nasıl anladığıdır.

Örneğin, sitenizde ayakkabı satılıyorsa, ayakkabılarınız için kaç farklı tür, renk, beden, marka ve kavram olduğunu düşünmeniz gerekir. Her ayakkabı farklı bir varlığı temsil eder; bu, her bir ürünü, kullanıcıların beklentilerini ve Google’ın öğrenme yeteneklerini karşılayacak şekilde nasıl çerçeveleyeceğinizi düşünmeniz gerektiği anlamına gelir – ki bu, işaretlemeyi bir kez daha karşıladığımız yerdir .

Sitelerin kendileri de varlıklar haline gelebilir ve bu, daha sonra tartışacağım Bilgi Panelinde göründükleri için büyük ödüller sağlar.

Bilgi paneli kişilikler ve markalar için önemli olacak

Google’ın Bilgi Grafiği 2012’de piyasaya sürülmesine rağmen, o zamandan bu yana genişlemesi onun hala arama matrisinin temel bir parçası olduğu ve önümüzdeki on yıl içinde uzağa ulaşacağı anlamına geliyor.

Öne çıkan snippet’ler ve zengin sonuçlarla yakından bağlantılı olan Google, geçtiğimiz yılın başlarında varlıkların kendi bilgi panellerini talep etmelerine izin vererek onlara arama sonuçlarında kullanıcılara sunulan bilgileri düzenleme ve kontrol etme erişimi sağladı. Panelde sağlanan öne çıkan görüntü, panel başlığı ve sosyal profillerin değiştirilmesi gibi özel isteklerde bulunabilirler.

Bilgi panelinizi talep etmenin çok sayıda faydası vardır. Kullanıcıların sitenize hızlı erişim sağlamasına yardımcı olurlar, Bilgi Grafiği sayesinde güven ve yetki sinyalleri görüntüler. Bilgi panelleri ayrıca markalara ve kişilere, kullanıcılara hangi objektif bilgilerin gösterileceğini kontrol etme yeteneği sağlar. Bununla birlikte, henüz kendi panellerini talep etmemiş birçok marka var.

  1. Web sitenizin Search Console ile doğrulandığından emin olun .
  2. Google’a bir değişiklik önererek panelinizi güncelleyin .

Görsel Optimizasyonun Önemi;

Görsel aramadaki en büyük değişikliğin Eylül 2018’de Google Lens piyasaya sürüldüğünde olduğu söylenebilir. Yalnızca öne çıkan videolar görsel aramada görünmeye başlamadı, aynı zamanda AMP hikayeleri ve yeni sıralama algoritmaları ve etiketleri de yayınlandı.

John Mueller, geçen yıl New York’taki bir Web Yöneticisi Buluşması’nda konuşurken, önümüzdeki yıl görsel aramada büyük değişiklikler olacağını paylaştı. İnsanlar sadece görüntüleri izlemek yerine, çok yakında bunu hedeflere ulaşmak, ürün satın almak ve yeni bilgiler öğrenmek için kullanacak.

Google her zaman resimlerin uygun şekilde optimize edilmesi ve işaretlenmesi gerektiğini söylemiştir , bu nedenle resimlerinize bu tür verileri veya bilgileri eklemeye başlamadıysanız, şimdi kesinlikle başlama zamanı.

0 Paylaşımlar